Ny versjon av fornybardirektivet (RED III) banker på døren

Ny versjon av fornybardirektivet (RED III) trer i kraft 21 mai i år. Bedrifter som opererer i Norge vil møte kravene gjennom klimakvotereglene (EU ETS). Uklarheter rundt begreper i RED III gjør situasjonen krevende for bedrifter knyttet til bioenergi- og fjernvarmenæringen. 

Ny versjon av fornybardirektivet (RED III) banker på døren

11. april 2025 News

Hensikten med EU sin nye versjon av fornybardirektivet (REDIII) er å fremme bruken av energi fra fornybare kilder med mål om 42,5% andel innen 2030. For å sikre bærekraften inneholder direktivet bærekraftskriterier for landbasert biomasse som trevirke. RED II inneholder også regler for klimagassberegninger.

Fornydirektivet er ikke implementert i norsk lovgivning ennå, men regjeringen ønsker å legge fram saken for Stortinget til høsten. Signalene tyder på at det i første omgang vil gjelde RED II versjonen.  Imidlertid møter norsk bioenergi- og fjernvarmenæring kravene til RED III gjennom klimakvoteregler (EU ETS) og ved eksport av trebasert biomasse som for eksempel flis til europeiske kunder.

Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet la fram en rapport om dokumentasjon av bærekraftskriteriene i desember 2024. Her går det fra at egendokumentasjon kan benyttes også for rapporteringsåret 2025, men bedrifter anbefales å bruke EU godkjente sertifiseringsordninger. Forøvrig framkommer det at Norge høyst sannsynlig tilfredsstiller kravene til A-land status etter RED II, men ikke etter RED III versjonen.

unngå skog som kan være primærskog eller gammelskog inntil videre

Direktoratene arbeider nå videre med å vurdere ulike dokumentasjonsmetoder (inkl nasjonal ordning) på lengre sikt, behov for lovendringer for å oppnå A-land status etter RED III, og ikke minst definisjoner av sentrale begreper i RED III (primary forest og old growth forest). Anbefalingen fra direktoratene til bioenerginæringen er å unngå skog som kan være primærskog eller gammelskog inntil videre.

Gjennom et sett tilleggstandarder ble PEFC internasjonalt godkjent som frivillig sertifiseringssystem for RED II av EU på slutten av 2024. PEFC er også nylig fått godkjent oppgradereringen til RED III, og har en framdriftsplan som muliggjør sertifisering etter RED III straks etter 21 mai i år. For at sertifiseringsløsningen skal bli tilgjengelig for norske bedrifter må tilleggsstandardene bli implementert i det norske PEFC systemet.


Hold deg oppdatert

Få nyhetsbrev fra PEFC Norge