Etterspør PEFC

Den beste måten å ta vare på skogen er å bruke den. Men det må gjøres bærekraftig og ansvarlig. Det eneste du trenger å gjøre er å etterspørre PEFC sertifiserte produkter.

Etterspør PEFC

PEFC er et frivillig, markedsbasert system. Selv om praktisk talt all norsk skog er PEFC sertifisert er kun 13% av verdens skoger sertifisert. Dermed har du ikke noen garanti for at treet du kjøper kommer fra bærekraftig skog. Derfor er det så viktig at du etterspør sertifisert tre som PEFC. 

Som innkjøper

Innkjøp i regi av offentlig sektor og private bedrifter utgjør en svært stor del av markedet, og som innkjøper vil du dermed påvirke og skape marked for bærekraftig produkter. Som kunde skal du alltid få korrekt dokumentasjon på at produktet inneholder bærekraftig tre.

  • Offentlig sektor

Krav om sertifisert tre som PEFC er opplagt når kommune og stat bygger skoler, omsorgsboliger, kulturhus, idrettshaller osv. I tillegg er det høyst aktuelt ved anskaffelse av møbler og interiør. Det samme gjelder bioenergi. Krav om PEFC er også relevant ved innkjøp av kontormateriell.

  • Privat sektor

Bruk av mye tre i kontorbygg og fabrikker er den nye trenden og sertifisert tre som PEFC gir poeng i BREEAM-Nor og Svanemerket. Videre kan be om PEFC sertifisert papir fra emballasjeleverandøren og neste gang bedriften skal trykke brosjyrer, kjøpe kopipapir eller engangskopper til en messe.

Se hvor enkelt du sjekker leveranser:

Sjekkliste for bærekraftig tre 581.31 KB

Som forbruker

Som forbruker kan du gjøre en forskjell for skogen uten særlig ekstra anstrengelse nesten hver dag. Neste gang du er i dagligvarebutikken, byggevaren, møbelforretningen eller bokhandelen, ta en titt rundt deg. Dersom du ikke ser PEFC merket, spør om det eller opprinnelsen til produktet.

 Alle produkter med tre som råstoff, fullt eller delvis, kan bære PEFC- merket. Med over 50 medlemsland kan du finne PEFC-merkede produkter i en rekke kategorier, prisklasser og opprinnelsesland. For eksempel trelast, møbler, emballasje, serveringsartikler, trykksaker, klær, ved-pellets og mye mer.

Hva er PEFC merket

Når noe er PEFC-merket, vet du at råvaren eller produktet kommer fra bærekraftig forvaltet skog (åpenbart, den delen av produktet som er laget av tre). Skog som er PEFC sertifisert forvaltes og drives etter strenge miljømessige, sosiale og økonomiske kriterier.

Det er kun bedrifter som er sertifisert etter PEFC Sporbarhetsstandard som kan bruke PEFC merket. Hver enkelt bedrift er tildelt en unik sporingskode som vil følge med PEFC merket. På den måten kan du enkelt sjekke om en bedrift har gyldig sertifikat.

Hold deg oppdatert

Få nyhetsbrev fra PEFC Norge