Bli kjent med PEFC RED II sertifisering
EU sitt fornybardirektiv (RED II) skal fremme bruk av energi fra fornybare kilder. For å sikre bærekraften inneholder RED II direktivet bærekraftskriterier for landbasert biomasse fra blant annet skogbruk. Direktivet inneholder også regler for klimagassberegninger.
RED II direktivet er ikke implementert i norsk lovgivning enn så lenge. Imidlertid møter norsk bioenergi- og fjernvarmenæring kravene gjennom EU sine klimakvoteregler (EU ETS) som Norge har forpliktet seg til og ved eksport av trebasert biomasse som for eksempel flis til europeiske kunder.
PEFC er godkjent av EU som frivillig sertifiseringssystem for å dokumentere etterlevelse av kravene i RED II. Løsningen består av et sett tilleggsstandarder, hvor standarden Additional requirements for organisations sourcing forest biomass er mest relevant for virksomheter.
Leseveiledning:
Del A beskriver i korte trekk de viktigste RED II kravene for trebasert biomasse.
Del B gir en oversikt over PEFC RED II sertifiseringen og tilleggsstandardene.
Del C går mer detaljert inn på kravene i standarden som er relevant for virksomheter.
A. Om Fornybardirektivet (RED II) og kravene
Fornybardirektivet (RED II) fra 2018 er andre versjon av EU sitt regelverk for å styrke andelen av fornybar energi. Regelverket gjelder alle typer fornybar energi og er omfattende. Det inneholder en rekke krav til finansiell støtte, bruk i ulike sektor, opprinnelse, administrative prosedyrer mm.
Bærekraftskriterier
Med RED II kom det også inn kriterier for bærekraft og klimagassbesparelser for biomasse fra skogbruk (i RED I var det kriterier kun for biomasse fra jordbruk). Bærekraftskriteriene for biomasse fra skogbruk er angitt i § 29.6. I korthet går disse ut på:
• Lovligheten av hogst (the legality of harvesting operations)
• Foryngelse etter hogst (forest regeneration of harvested areas)
• Ivaretakelse av verneområder (that areas designated by international or national law or by the relevant competent authority for nature protection purposes, including in wetlands and peatlands, are protected)
• Hensyn til jordkvalitet og biodiversitet (that harvesting is carried out considering maintenance of soil quality and biodiversity with the aim of minimising negative impacts)
• Langsiktig virkesproduksjon (that harvesting maintains or improves the long-term production capacity of the forest)
Bærekraftskriteriene gjelder kun biomasse fra skogbruk (forestry). For biprodukter som bark og flis fra sagbruk, biomasse fra trær-utenfor-skog og trebasert restvirke og avfall gjelder ikke bærekraftskriteriene.
LULUCF kriterier
I tillegg kommer §29.7 med kriterier for å sikre landets bidra i klimasammenheng (LULUCF = land use, land use change, forestry). Dette handler om at det aktuelle landet er tilsluttet Paris-avtalen, har gitt nasjonale mål i prosessen under FN’s klimaforhandlinger eller har tilstrekkelig nasjonalt lovverk for å ivareta karbonlageret ved hogst.
Krav til klimagassbesparelser
Kravene til klimagassbesparelser er angitt i direktivets §29.10 og er avhengig av når varmeanlegget kom i produksjon. For anlegg i drift før 1.1.2021 er det ingen krav om beregninger på klimagassbesparelser. Det er kun varmeanlegg som produserer 20 MW eller mer som er berørt av kravene i punktene 6, 7 og 10.
B. Om PEFC RED II sertifiseringssystem
PEFC ønsker å være et bredt sertifiseringssystem knyttet til skogbruk og trevirke. For å møte kravene i RED II direktivet har PEFC utviklet et sett av tilleggsstandarder; PEFC RED II standardene. Standardene bygger på PEFC sitt system for sporing (Chain of Custody) og er godkjent av EU som et frivillig sertifiseringssystem for RED II.
PEFC RED II sertifiseringen inneholder tre ulike standarder:
- Standarden Additional requirements for organisations sourcing forest biomass - RED II (PEFC ST 5002) inneholder krav til virksomheter i verdikjeden for trebasert biomasse. Standarden har global rekkevidde og lik for alle land. Den omfatter alle typer trebasert biomasse og bygger på prinsippet om full sporingskjede. Det er krav om virksomheten har et PEFC sporingssertifisering i bunn i tillegg PEFC RED II sertifisering.
- Standarden Additional requirements for certification bodies providing certification against PEFC ST 5002 – RED II (PEFC ST 5003) angir kravene til tredjepart sertifiseringsorganer. I bunnen ligger det krav om å være akkreditert for PEFC sporingssertifisering (CoC). Videre er det krav til sertifiseringsorganets kompetanse og hvordan sertifiseringen skal foregå og hva den skal inneholde.
- Standarden Requirement for the Development of Level A Risk Assessment and its Recognition by PEFC as per article 29 (6a) and (7a) of the RED II directive (PEFC ST 5004) beskriver kravene til prosess og innhold for en nasjonal risikoanalyse for såkalt A-nivå veien for å dokumentere etterlevelse av bærekraftskriteriene i RED II. Dette vil typisk være et arbeid for næringen og offentlig myndigheter.
C. Nærmere om standarden for virksomheter (PEFC ST 5002)
PEFC RED II standarden som er relevant for virksomheter, Additional requirements for organisations sourcing forest biomass - RED II (PEFC ST 5002), er omfattende og detaljert i henhold til direktivets regler og EU-kommisjonens retningslinjer.
Kort fortalt starter sporingskjeden med såkalt «første oppsamlingspunkt» («first gathering point»), der hvor trebasert biomasse fra ulike kilder blandes. Et sentralt krav er kravet om massebalansesystem som et spesifikt regnskap for biomassen. PEFC RED II omfatter trebasert biomasse fra både skog og trær-utenfor-skog.
RED II sporingen starter med «første oppsamlingspunkt»
PEFC RED II sertifiseringen er aktuelt for alle virksomheter med behov for å dokumentere og deklarere etterlevelse av RED II kravene ovenfor kunder og myndigheter. Det vil i praksis være relevant for både virksomheter i den innenlandske verdikjeden for trebasert biomasse og eksportører av biobrensel som flis.
Virksomheter som er «første oppsamlingspunkt» («first gathering point») er første ledd som trenger sertifisering i sporingskjeden for PEFC RED II. Dette kan være lager for biovirke, produksjonsanlegg for biobrensel eller varmeanlegg som bruker trebasert biomasse.
Det er "første oppsamlingspunkt" som er ansvarlig for å dokumentere at biomasse fra skogbruk møter bærekraftskriteriene i RED II*. Slik dokumentasjon kan enten baseres på en godkjent nasjonal risikoanalyse (nivå A) eller på egen innhentet informasjon (nivå B). "Første oppsamlingspunkt" skal kreve en egenerklæring fra sine leverandører som bekrefter etterlevelse av bærekraftskriteriene og opprinnelse i form av land. (* Note: For biomasse fra trær-utenfor-skog (ToF) gjelder ikke bærekraftskriteriene, kun kriteriene for klimagassbesparelser.)
Til forskjell fra ordinær sporingssertifisering (CoC) er det ikke tillatt med multi-site i RED II sertifiseringen. Hver enkelt juridisk enhet blir i utgangspunktet å definere som en enkelt virksomhet, og må ha et PEFC sporingssertifikat i bunn. Eventuelt fjernlager eller kontraktsmessig innleie av tjenester kan inngå i den enkelte virksomhet.
Krav til ledelsessystem og massebalansesystem
Alle virksomheter som ønsker å være PEFC RED II sertifisert må ha et ledelsessystem som blant annet inneholder beskrivelser av prosedyrer og arkivering av relevante dokumenter for minst 5 år. Det er også krav om et aktsomhetssystem (PEFC DDS) for å hindre at RED II materiale (biomasse fra skogbruk eller biobrensel) kommer fra kontroversielle kilder.
Massebalansesystemet skal etableres på nivået der ulike typer og kilder av biovirke (for eksempel trevirke fra skogbruk og ToF) kommer i kontakt, for eksempel i en container, lagerpunkt eller produksjonssted. Massebalansen skal gjøres for hver RED II produktgruppe (biomasse/-brensel med samme kjemiske og fysiske egenskaper og samme varmeegenskaper).
Tillatt tidshorisont for massebalansesystemet er maks 3 måneder (12 måneder for "første oppsamlingspunkt" dersom det kun benyttes biomasse fra skogbruk). Dersom en virksomhet er i prosess med å bli PEFC RED II sertifisert kan virke anskaffet 3 (12) måneder før første revisjon regnes inn under visse forutsetninger.
PEFC RED II omfatter alle typer trebasert biomasse
Under PEFC RED II sertifiseringen kan virksomheten regne inn følgende type biomasse/fraksjoner:
a) Biomasse fra skogbruk i land med godkjent nasjonal risikoanalyse (A-nivå). I tillegg må biomassen gå gjennom PEFC sin aktsomhetsprosess (PEFC DDS) med ingen/liten risiko for kontroversielle kilder.
b) PEFC sertifisert biomasse fra skogbruk med dokumentasjon på B-nivå. I så fall må leverandøren/produsenten være PEFC skogsertifisert og akseptere revisjon fra kjøpende virksomhet (andrepart revisjon).
c) Biomasse fra skogbruk som er RED II deklarert under et annet godkjent frivillig sertifiseringssystem eller godkjent nasjonalt system. I tillegg må virket gå gjennom PEFC sin aktsomhetsprosess (PEFC DDS) med ingen/liten risiko for kontroversielle kilder.
d) Trebasert restvirke (ligno-cellulosic material) fra skogrelatert virksomhet. Her inngår trær-utenfor-skog som f.eks trær fra vei- og jordekanter, og flis og bark fra sagbruk. Flis og bark må imidlertid gå gjennom PEFC sin aktsomhetsprosess (PEFC DDS) med ingen/liten risiko for kontroversielle kilder.
e) (Trebasert) avfall.
Det er kun biomasse fra skogbruk (punkt a-c) som må oppfylle bærekraftskriteriene i RED II. Trebasert restvirke og avfall trenger kun å oppfylle kriteriene for klimagassbesparelser.
Krav om et revisjonsprogram for restvirke og avfall
Det er en del detaljerte tilleggskrav til virksomheten som er samlepunktet for trebasert restvirke og avfall, for eksempel gjenvunnet trevirke. I hovedsak dreier dette seg om å ha et revisjonsprogram rettet mot leverandørene for å dokumentere opprinnelse, mengde og etterlevelse av RED II kravene. Revisjonsprogrammet skal baseres på andrepart revisjon, dvs at virksomheten reviderer leverandørene.
Revisjon skal skje på årlig basis og være fjernrevisjon eller revisjon på stedet avhengig av risiko og type virke. Det skal foretas en visuell kontroll av hver leveranse av restvirke og avfall for å bekrefte informasjonen fra leverandør.
To veier for etterlevelse (A og B nivå)
For trevirke fra skogbruk er det to veier for å sikre etterlevelse av bærekraftskriteriene i RED II direktivet; såkalt A-nivå eller B-nivå.
A-nivå gir enklere dokumentasjon fra angjeldende land
A-nivå innebærer at det foreligger en godkjent nasjonal risikoanalyse som bekrefter at angjeldene land har lovgivning og overvåknings- og oppfølgingssystemer som sikrer ivaretakelse av bærekraftskriteriene. Kravene for gjennomføring av en nasjonal risikoanalyse er angitt i en egen standard i PEFC RED II systemet (PEFC ST 5004).
B-nivå krever grundigere dokumentasjon ned på hogstområde
Dersom det ikke foreligger en godkjent nasjonal risikoanalyse må etterlevelse bekreftes gjennom B-nivå. Dette medfører i første rekke krav om et ledelsessystem med blant annet krav om at leverandøren/produsenten har et PEFC skogsertifikat og andrepart og tredjepart revisjon for å sikre etterlevelse av bærekraftskriteriene.
Videre er det krav om at leverandører framlegge presis, oppdatert og verifiserbar bevis/dokumentasjon som definerer hogstområdet i form av geografiske koordinater eller teiger. Dokumentasjonen skal vise etterlevelse av hvert av bærekraftskriteriene. Verdt å merke seg her er for eksempel krav om å minimere flatehogst. Endelig følger det detaljerte krav til dokumentasjon om at skogsdriften opprettholder og forbedrer skogen karbonlager og -fangst.
Særskilte krav til klimagassberegninger
Virksomheter som omdanner biovirke/-brensel til elektrisitet, varme eller kulde skal gjøre klimagassberegninger for å vise klimagassbesparelser dersom anlegget kom i drift etter 1.1.2021. Forutgående ledd skal bidra med nødvendig informasjon til klimagassberegningene.
Klimagassberegningene kan baseres på enten a) standardverdier, b) faktiske verdier eller c) kombinasjon av disse verdiene. Beregningene for b) og c) skal omfatte både produksjonen av biovirket /-brenselet og produksjonen av elektrisiteten/varmen/kulden. For trevirke fra skogbruk skal også gjøres klimagassberegninger av skogsdriften.