PEFC EUDR webinar: Norge foreløpig et tredjeland

Ikrafttredelse av EU sin avskogingsforordning (EUDR) nærmer seg, men tilretteleggingen og utviklingen tar lengre tid enn forespeilet. Det store spørsmålet for norske virksomheter knytter seg til hvordan og når regelverket vil implementeres i Norge. Dette kom fram i et webinar som PEFC Norge arrangerte 25.september 2024.

PEFC EUDR webinar: Norge foreløpig et tredjeland

27. september 2024 News

EU sin avskogingsforordning (EUDR) trer i kraft 30.desember iår, men tilretteleggingen og utviklingen av verktøy tar lengre tid enn forespeilet. Det er dessuten spekulasjoner rundt framdriften. Det store spørsmålet for norske virksomheter knytter seg til hvordan og når regelverket vil implementeres i Norge, herunder interaksjonen med EU sitt informasjonssystem Traces. 

Dette kom fram i et webinar som PEFC Norge arrangerte 25.september 2024. Webinaret nådde over 300 påmeldte og viste at interessen og informasjonsbehovet er meget stort.

Maja Drca, PEFC sin EU representant, startet med å beskrive EUDR kort. Hovedhensikten er å hindre avskoging og skogforringelse drevet av etterspørsel i EU hvorav tømmer/trevirke er ett av sju basisprodukter som omfattes. Virksomheter som importerer eller eksporter angitte produkter til/fra EU må gjøre en aktsomhetsvurdering og gi en aktsomhetserklæring (due dilligence statement) før produktet kan omsettes. Regelverket gjelder i utgangspunktet fra 30.desember 2024.

Verktøy for å legge til rette for gjennomføring er under arbeid fra EU kommisjonens side, herunder FAQ versjon 3, et veiledningsdokument, informasjonssystemet for å behandle aktsomhetserklæringer (Traces) og landrisikovurderingen. En del av utviklingsarbeidet er forsinket, men det er mulig å teste innlegging av geolokaliseringsdata allerede nå. Maja oppfordret for øvrig å følge den offisielle hjemmesiden til EU om EUDR.


Trond Svanøe-Hafstad, seksjonssjef skog i Landbruksdirektoratet, pekte innledningsvis på at avskoging i EUDR sammenheng kun gjelder konvertering til jordbruk i motsetning til bruk av skogarealet til annen arealanvendelse enn fortsatt skog. Regelverket vil ha omfattende næringsmessig omfang i Norge (total verdi ca 10 mrd kr) og gi betydelig administrative konsekvenser for både næringsliv og forvaltning. Det vil også gripe inn i tilgjengelig/nye jordbruksarealer og norsk matproduksjon.

Status p.t. er at det ikke er tatt stilling til innlemmelse. verken helt eller delvis, i norsk rett. Inntil dette er avklart må Norge betraktes som tredjeland. Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet vil uansett jobbe sammen med implementering av EUDR i Norge. Avslutningsvis pekte Trond på uro rundt EUDR både innad i EU og fra tredjeland og for Norge noen målkonflikter som muligens illustrerer politiske avveininger og dilemmaer.


Stig Valhovd, daglig leder i Skogdata, minnet om at EUDR skal erstatte eksisterende tømmerforordning (som går på lovlighet) slik at det som er nytt på skogeiers/virkeskjøper hånd er kravet om geolokalisering for hvor hogsten har foregått. Dette skal følge en del annen informasjon i aktsomheterklæringen. Inntil Norge har implementert EUDR vil norske virksomheter få krav fra sine europeiske kunder å oppgi den nødvendig informasjon.

Skogdata har startet utviklingsprosjekt for å etablere systemstøtte for EUDR. Det er sporbarheten og datahåndteringen som er utfordringen, ikke geolokaliseringen i seg selv. Skogdata sikter mot å gi systemstøtte til informasjonsflytprosessen og innmeldingsprosessen for primærleddet i verdikjeden (tømmeromsetningen). Stig presiserte til slutt at den endelige utformingen av Traces og ikke minst tilgangen til denne for norske virksomheter vil bestemme om systemstøtten kan baseres på referansenummere eller komplette grunnlagsdata.


Thomas Husum, daglig leder i PEFC Norge, tok for seg implikasjonene av EUDR for skogstandarden. Først og fremst er det behov for å tilpasse definisjonene knyttet til avskoging og skogforringelse. I alt er det behov for opptil 40 endringer i PEFC sin globale skogstandard som ligger til grunn for de nasjonale. Dette vil besluttes i PEFC Internasjonalt i nær framtid med et forventet behov for rask implementering av endringene i Norsk PEFC Skogstandard.

Morten Haugerud, markedssjef i PEFC Norge, gikk raskt igjennom tilleggsstandarden på aktsomhetsprosessen som verktøy for å møte kravene i EUDR. Tilleggsstandarden bygger på PEFC sin eksisterende sporingsstandard og er et tilbud til PEFC sertifiserte virksomheter i verdikjeden. Med dette vil virksomhetene få en gjennomarbeidet oppskrift på hvordan møte EUDR underlagt tredjepart uavhengig sertifisering og samtidig forenkle risikovurderingen til sine kunder.


PEFC EUDR-webinar Maja 2.46 MB
PEFC EUDR-webinar Trond 2.18 MB
PEFC EUDR-webinar Stig 227.18 KB
PEFC EUDR-webinar Thomas og Morten 2.33 MB

Nyttige linker:

EU kommisjonens side for EUDR:

Deforestation Regulation implementation - European Commission (europa.eu)

EU kommisjonens side om innmelding av aktsomhetserklæring:

The Deforestation Due Diligence Registry - European Commission (europa.eu)

PEFC Internasjonal side om EUDR:

EUDR - PEFC - Programme for the Endorsement of Forest Certification

PEFC Norge side om EUDR:

Møt EUDR med PEFC - PEFC Norge




Hold deg oppdatert

Få nyhetsbrev fra PEFC Norge