Etterspør PEFC

Den beste måten å ta vare på skogen er å bruke den. Men det må gjøres bærekraftig og ansvarlig. Det eneste du trenger å gjøre er å etterspørre PEFC sertifiserte produkter.

Etterspør PEFC

PEFC er et frivillig, markedsbasert system. Ved å etterspørre PEFC sertifiserte produkter sender du et krav til skogeiere og produsenter om å ta vare på skogen.

Som innkjøper

Innkjøp i regi av offentlig sektor og private bedrifter utgjør en svært stor del av markedet, og som innkjøper vil du dermed påvirke og skape marked for bærekraftig produkter. Som kunde skal du alltid få korrekt dokumentasjon på at trevirket kommer fra bærekraftig forvaltet skog.

  • Offentlig sektor

Krav om sertifisert tre som PEFC er opplagt når kommune og stat bygger skoler, omsorgsboliger, kulturhus, idrettshaller osv. Det er også høyst aktuelt ved anskaffelse av møbler, kontormateriell og bioenergi. Krav om sertifisert tre som PEFC ligger inne i DFØ sine innkjøpskriterier.

  • Privat sektor

Bruk av mye tre i kontorbygg og fabrikker er den nye trenden og krav om sertifisert tre som PEFC er inkludert i både BREEAM-Nor og Svanemerket. Videre kan du be om PEFC sertifisert papir fra emballasjeleverandøren og når bedriften skal trykke brosjyrer, kjøpe kopipapir eller engangskopper til en messe.

Se hvor enkelt du sjekker leveranser:

Sjekkliste for bærekraftig tre 581.31 KB

Som forbruker

Som forbruker kan du gjøre en forskjell for skogen uten særlig ekstra anstrengelse nesten hver dag. Neste gang du er i dagligvarebutikken, byggevaren, møbelforretningen eller bokhandelen, ta en titt rundt deg. Dersom du ikke ser PEFC merket, spør om det eller opprinnelsen til produktet.

Alle produkter med tre som råstoff, fullt eller delvis, kan være PEFC- merket. Med over 50 medlemsland kan du finne PEFC-merket i en rekke produktkategorier, prisklasser og opprinnelsesland. For eksempel trelast, møbler, emballasje, serveringsartikler, trykksaker, klær, ved-pellets og mye mer.

Hva er PEFC merket

Når noe er PEFC-merket, vet du at råvaren eller produktet kommer fra bærekraftig forvaltet skog. Skog som er PEFC sertifisert forvaltes og drives etter strenge miljømessige, sosiale og økonomiske kriterier.

Det er kun bedrifter som er sertifisert etter PEFC Sporbarhetsstandard som kan bruke PEFC merket. Hver enkelt bedrift er tildelt en unik lisensnummer som vil følge med PEFC-merket. På den måten kan du enkelt sjekke om en bedrift har gyldig sertifikat.

Hold deg oppdatert

Få nyhetsbrev fra PEFC Norge