Tømmer fra Russland og Hviterussland kategoriseres konflikttømmer

Alt tømmer fra Russland og Hviterussland er konflikttømmer og kan dermed ikke benyttes i PEFC sertifiserte produkter. Dette er besluttet av styret i PEFC International. Beslutningen har virkning fra 2.mars og gjelder foreløpig for 6 måneder.

Tømmer fra Russland og Hviterussland kategoriseres konflikttømmer

7. mars 2022 News

PEFC er dypt bekymret over Russland sitt angrep på Ukraina. Militærinvasjonen er i direkte motstrid til våre verdier. Krigen påfører ulidelige smerte og død til en uskyldig befolkning, inkludert kvinner og barn. Krigen gir også negativ effekt på miljøet og skogen og alle som lever av skogen.

Beslutningen om at tømmer fra Russland og Hviterussland er konflikttømmer kom i et ekstraordinært styremøte i PEFC International. Beslutningen følger opp resolusjonen gjort av FN’s generalforsamling som «på det sterkeste fordømmer aggresjonen fra Russland mot Ukraina ... og Hviterussland sin involvering.»

Beslutningen har virkning fra samme tid voteringen i FN’s generalforsamling inntraff, dvs. 2. mars 11.55 EST (europeisk sommer tid). Tømmer som ble tatt inn og underlagt aktsomhetsvurdering før dette tidspunktet kan benyttes og plasseres i markedet.

Hvordan definerer PEFC konflikttømmer

I PEFC Sporingsstandard er konflikttømmer en del av kontroversielle kilder som ikke kan brukes i PEFC produkter, hverken deklarert som sertifisert eller kontrollert. Konflikttømmer er definert som følger:

"Tømmer som på noe punkt i leveransekjeden har blitt handlet av; væpnede grupper, enten opprørsfraksjoner eller regulære soldater, eller med en sivil administrasjon involvert i væpnet konflikt eller deres representanter, enten for å opprettholde konflikt eller for å dra nytte av konfliktsituasjoner for personlig vinning (...) Konflikttømmer er ikke nødvendigvis ulovlig". Utnyttelse av tømmeret kan i seg selv være en direkte årsak til konflikt.   

PEFC følger situasjonen tett og vil følge opp nye beslutninger i FN’s generalforsamling.


Hold deg oppdatert

Få nyhetsbrev fra PEFC Norge