Søkelys på skogsertifisering i media (NRK)
NRK har over en serie artikler satt søkelys på skogbrukets miljøarbeid, hvor PEFC er berørt. Kjernen går på avvik fra skogstandarden og konsekvenser for sertifikatholderne. Det er her viktig å ha med seg at PEFC er et system for kontinuerlig forbedring hvor registering og behandling av avvik er en sentral del av systemet.
Søkelys på skogsertifisering i media (NRK)
2. februar 2023 News
NRK har over en serie artikler satt søkelys på skogbrukets miljøarbeid, senest onsdag 1.februar, hvor PEFC sertifiseringen er direkte berørt. Sistnevnte artikkel fokuserer på avvik fra kravene i skogstandarden og konsekvenser for sertifikatholderne. Her spørsmålsstiller NRK hvorfor ingen aktører mister sertifikatet selv om det skjer avvik ved hogst og annen skogbruksaktivitet.
Skogsertifisering slik som PEFC-systemet er en frivillig, markedsbasert mekanisme for å bidra til et bærekraftig skogbruk. Mye av mekanismen går ut på å stille (stadig strengere) krav slik at vi oppnår kontinuerlig forbedring i forvaltningen av skogen. Registering og behandling av avvik er en sentral del av systemet for å skape forbedring. Offentlig kartlegging viser at utviklingen går riktig vei på mange miljøindikatorer.
PEFC bygger på anerkjente prinsipper
PEFC sertifiseringen er basert på anerkjente prinsipper for kvalitet- og miljøstyringssystemer. Norsk PEFC Skogstandard beskriver hvordan skogeiere skal forvalte og drive skogen. Skogeierne forplikter seg gjennom avtaler med gruppesertifikatholdere som i sin tur må innfri særskilte krav, blant annet krav om å bruke ISO 14001 og ha et internkontrollsystem. Registrering og behandling av avvik er en sentral del av kontrollsystemet.
I sertifiseringssystemet er det en klar rollefordeling. PEFC Norge har ansvar for å forvalte standardene og sertifiseringssystemet mens tredjepart sertifiseringsorganer følger opp avvik og hvordan den enkelte sertifikatholder utvikler og forbedrer seg. PEFC Norge kan gi veiledning og fasilitere prosesser for å sikre kravene forstås og praktiseres i henhold til intensjonene.
Ulike grader av avvik og konsekvenser
Avvik sorteres i tre kategorier; mindre, vesentlig og alvorlig. Mindre avvik har ikke negativ påvirkning på skogen, miljøet, friluftslivet osv. Vesentlig avvik kan ha negativ påvirkning. Alvorlig avvik er når det allerede har skjedd skade. Alle avvik skal rettes opp og være kilde til forbedring. Gjentatte avvik av samme kategori vil automatisk få økt alvorlighetsgrad.
Ved alvorlig avvik, f.eks. hogst i nøkkelbiotop skal skogeier suspenderes og avviket lukkes med avbøtende tiltak. Slike tiltak må minst ha samme tømmerverdi og miljøverdi slik at skogeier ikke kommer bedre ut av det med avviket. Det settes tidsfrister for lukking av avvik. Dersom alvorlig avvik ikke blir rettet opp kan ikke tømmeret selges som sertifisert.
Ekstern kontroll av sertifikatholderne
For å sikre uhildet kontroll av at kravene etterleves baserer PEFC seg på uavhengig, tredjepart sertifiseringsorganer (f.eks. Det Norske Veritas). Sertifiseringsorganene kontrollerer alle aktørene minst en gang i året i henhold til særskilte bestemmelser. Kontrollen omfatter alt fra systematikken i internkontrollsystemet til praksisen ute i skogen.
Sertifiseringsorganene skal ha rutiner for suspensjon, tilbaketrekking og endring av gyldigheten til sertifikatet. Det har skjedd en gang tilbake i år 2000 at en sertifikatholder har blitt suspendert. At ingen har blitt suspendert siden da viser at sertifiseringsarbeidet tas på alvor og at sertifikatholderne følger opp og lukker avvik på en måte som ekstern revisor er tilfreds med.
Målet er bedre forvaltning av norsk skog
Det er ikke noe mål for PEFC Norge at sertifikatholdere skal suspenderes. Målet er å stille krav som sikrer at vi får kontinuerlig forbedring i rutiner og praksis slik at forvaltningen av norsk skog blir bedre over tid. Siden innføring av skogsertifiseringen for over 20 år siden viser offentlig kartlegging at utviklingen går riktig vei på svært mange miljøindikatorer, for eksempel mer død ved som er et viktig livsmiljø for sjeldne og truede arter.
All norsk skog er i praksis PEFC-sertifisert og det er en styrke. Kravene i skogstandarden både presiserer og går lengre enn lovverket, og kravene møter samtidig internasjonale kriterier. I ny Norsk PEFC Skogstandard som gjelder fra 1.mars 2023 er kravene til hensyn til miljø og friluftsliv blitt vesentlig strengere. Bak den nye standarden og det norske PEFC-systemet er det en historisk bred enighet mellom 15 organisasjoner knyttet til miljø-, friluftsliv- og næringsinteresser.
SPØRSMÅL OG SVAR I SAKEN
A) I forbindelse med saken ble PEFC Norge kontaktet av NRK med spørsmål som ble besvart. I saken har NRK valgt å utelate dette. Nedenfor er spørsmålene og våre svar:
NRK: Hva må til for at sertifikatholderne, gjennom uavhengig eksternrevisjon, blir fratatt sertifikatet etter PEFC-standarden, og hva er kriteriene denne vurderingen baserer seg på?
PEFC: Kriterier for reaksjoner fra tredjepart sertifiseringsorgan (ekstern revisor) ved alvorlige feil og mangler er regulert i ISO-standard 17021 – krav til sertifiseringsorganer og gjennom krav i PEFC-systemet, konkretisert i PEFC N 04 – krav til sertifiseringsorganer og akkrediteringsorganer. Sertifiseringsorganene skal ha rutiner for suspensjon, tilbaketrekking og endring av gyldigheten til sertifikatet. De skal sørge for at sertifikatholder er kjent med kriteriene for reaksjoner ved alvorlige feil og mangler, og holde sertifikatholder løpende orientert om funn som kan ha betydning for sertifikatets gyldighet.
Dersom revisjoner eller annen informasjon avdekker vedvarende og alvorlige brudd på sertifiseringskravene og dette ikke blir fulgt opp, vil sertifiseringsorganet foreta en vurdering av alvorlighetsgrad, omfanget av avvik og på bakgrunn av dette eventuelt suspendere eller trekke tilbake sertifikatet. Sertifikatholder skal motta skriftlig varsel om dette med mulighet for å rette opp i feil og mangler før suspensjon eller tilbaketrekking iverksettes.
Ved vurdering av om sertifikatet skal suspenderes skal det skilles på om alvorlige avvik skyldes åpenbare mangler i sertifikatholders rutiner og oppfølging av disse, eller om det er rene menneskelige feil fra skogeier, entreprenør eller ansatt. I det siste tilfellet skal reaksjonene rettes mot de som er ansvarlige for det alvorlige avviket.
NRK: Siden ordningen med uavhengig revisjon trådde i kraft, er det bare ett eksempel på at en sertifikasjonsholder har mistet sitt sertifikat. Det skjedde i år 2000. Hva mener dere er grunnen til at ikke flere sertifikasjonsholdere, til tross for flere alvorlige avvik, har mistet sertifiseringen?
PEFC: Det er ikke noe mål for PEFC Norge at sertifikatholdere skal suspenderes. Målet er å stille krav som sikrer at vi får kontinuerlig forbedring i rutiner og praksis slik at forvaltningen av norsk skog blir bedre over tid. At ingen har blitt suspendert siden år 2000 viser at sertifiseringsarbeidet tas på alvor og at sertifikatholderne er profesjonelle aktører som følger opp avvik på en måte som ekstern revisor er tilfreds med.
Denne sanksjonsmuligheten er ikke en sovende regel, men et viktig virkemiddel for at sertifiseringsorganene kan kreve endringer under reell trussel om at man kan miste sertifikatet. Det å beholde sertifikatet er svært viktig for de sertifiserte bedriftene. I slike tilfeller erfarer vi at det settes inn store ressurser for å imøtekomme kravene ved å rette opp feil og mangler og endre rutiner.
B) I saken har også Det Norske Veritas (DNV) fått spørsmål fra NRK. DNV valgte å svare samlet. Nedenfor er spørsmålene og svaret som er gjengitt på NRK.no.
NRK
Hva må til for at dere, gjennom uavhengig eksternrevisjon, fratar sertifikasjonsholderne sertifikatet etter PEFC-standarden?
Siden ordningen med uavhengig revisjon trådde i kraft, er det bare ett eksempel på at en sertifikasjonsholder har mistet sitt sertifikat. Det skjedde i år 2000. Hva mener dere er grunnen til at ikke flere sertifikasjonsholdere, til tross for flere alvorlige avvik, har mistet sertifikasjonen?
En gjenganger i revisjonsberetningene er at skogsamvirkene i for liten grad lukker avvik som oppstår. Med andre ord blir et avvik avdekket, men ikke behandlet. Hva skal til for at en sertifikatholder mister sertifikatet på grunn av svakheter i avvikssystemet?
I 2020, 2021 og 2022 er det registrert totalt 20 avvik på nøkkelbiotoper. I samme periode er det registrert 6 avvik på hensynet til rovfugl/ugler og tiurleik. Dette kategoriseres som alvorlige avvik fra PEFC Skogstandard. Slike avvik blir tilsynelatende ikke omfattet i revisjonsoppsummeringen. Hva er bakgrunnen for det? Hvilken betydning for revisjonen har slike avvik fra PEFC-standarden?
DNV
Sertifisering til skogstandardene, som PEFC og FSC, består av to deler, en sertifisering av hogst og en chain of custody del – sporbarhetsstandard – som følger tømmeret fra skogbruk til sluttprodukt.
Rammeverket rundt systemsertifiseringsdelen er ikke unik for skogsertifisering. Den samme systematikken finnes for ledelsessystemer som adresserer områder som kvalitet, miljø og sikkerhet.
Som utgangpunkt vil det for de fleste systemstandarder forekomme avvik under en revisjon. Noen er observasjoner mens andre representerer klare mangler hva gjelder standardens krav. Over tid kan det også kunne forekomme større avvik. I henhold til sertifiseringsordningen må det, for alle avvik, gjøres et forbedringsarbeid, og dette forbedringsarbeidet har da en ønsket og positiv effekt. Sertifisering gjennom eksterne revisjoner benyttes således ofte som et verktøy for forbedringsarbeid over tid. Mange standarder etableres nettopp for å gi bedrifter en best-practice som bedriftene benytter som bakgrunn for valgte styringssystemer, og som de også blir sertifisert i henhold til.
En bedrift som systemsertifiseres vil også gjøre feil, men for å beholde sertifikatet må den vise både vilje og handlekraft til år rette feilene i henhold til gjeldende regler i standarden. Skulle samme feil, og spesielt da graverende feil, gjentas ved årlige revisjon over flere år, kan sertifiseringsorganet iverksette tiltak i henhold til standarden. For eksempel, hvis et avvik ikke blir lukket, blir det eskalert opp i alvorlighetsgrad. Hvis avviket ikke lukkes etter det antall uker standarden krever, kan man suspendere et sertifikat. Hvis bedriften på dette stadiet ikke tar grep for å lukke avviket, vil sertifikatet bli terminert. Lukking av avvik kan være en lengre prosess. Bedriften kan få ½ til 1 år på å rette et avvik. Dette er fordi det kan ta tid å rette avvik og fordi alle systemsertifiseringer er satt opp som en forbedringsordning.
Ved suspendert eller terminert sertifikat kan en bedrift velge å gå ut av ordningen eller de kan velge å flytte til et annet sertifiseringsorgan. Det sistnevnte vil ikke endre standardens krav.
I DNV holder vi et høyt nivå på revisjonene og vi forholder oss strengt til kravene i standarden. Alle avvik vurderes etter DNVs egne observasjoner under en revisjon og de datasett som foreligger. Vi dokumenterer alle avvik i en egen avviksliste som deles med den sertifiserte bedriften og brukes i oppfølgingen. Det utarbeides også en revisjonsrapport som, i henhold til denne standarden, skal ligge offentlig tilgjengelig på bedriftens hjemmeside. Dette gjelder ikke alle sertifiseringsordninger, men det gjelder for PEFC sertifiseringen.
Som nevnt, er PEFC og FSC forbedringsverktøy. For oss er det viktig at vi hjelper virksomhetene som vi sertifiserer seg til å bli bedre. Derfor vil de som er motivert for å jobbe med avvik normalt få tid til å rette opp disse, slik at de møter kravene i standarden, og ønsket forbedring skjer. Det vil i alle sertifiseringsordninger forekomme tilfeller hvor bedrifter motiveres av andre årsaker. Men over de siste 20-årene da vi har vært involvert i PEFC-sertifisering, har vi generelt sett opplevd en kontinuerlig forbedring i bransjen.