Hvordan håndtere naturrisiko i byggenæringen – webinar med svar
Byggenæringen påvirker og påvirkes av naturen og i det ligger risiko for bedrifter. I samarbeid med Kiwa arrangerte PEFC webinar 21. mars om hvordan håndtere naturrisiko i byggenæringen. Harmoniserte metoder, bedre datatilgang og tettere samarbeid synes å være noen viktige nøkler for næringen.
Hvordan håndtere naturrisiko i byggenæringen – webinar med svar
24. mars 2025 News
Webinaret samlet eksperter fra ulike felt for å diskutere naturrisiko, dens betydning for byggenæringen og ikke minst hvordan håndtere ulike risiki. Webinaret ga også verdifull innsikt i hvordan byggenæringen kan integrere bærekraft i sine strategier og rapporteringer.
Hva er naturrisiko?
Sinduja Krishnan, bærekraftskonsulent i Kiwa, startet webinaret med en introduksjon til begrepet naturrisiko. Hun forklarte at naturrisiko består av tre faktorer: sårbarhet, fare og eksponering. Byggenæringen er ansvarlig for betydelige arealbruksendringer, utslipp, ressursbruk og avfall, som alle bidrar til naturtap og tap av biologisk mangfold. Klimaendringer forsterker disse risikoene, men de skaper også muligheter. Naturrisiko innebærer risikoen for negative konsekvenser for næringsliv og samfunn som følge av tap eller forringelser av natur og naturmangfold.
Regelverk fra EU
Carl Michael Jensen, strategisk rådgiver i Kiwa, fortsatte med å forklare rollen bærekraftsrapportering spiller i naturrisiko. Han nevnte at EU har innført et omfattende bærekraftig finansrammeverk som styrer kapital mot bærekraftige investeringer og sikrer at selskaper opptrer ansvarlig, i.e. EU taksonomi. Tre sentrale reguleringer ble diskutert: SFDR, EU-taksonomien og CSRD. Disse reguleringene krever at finansinstitusjoner rapporterer på bærekraftrisiko og at virksomheter unngår betydelig skade på naturen.
Naturrisiko kan true pengene
Mari Betanzo, Fagsjeg fra Finans Norge delte innsikt i hvordan naturrisiko påvirker finansnæringen. Hun forklarte at naturrisiko kan føre til økonomiske virkninger som ødeleggelser på kapital, verdikjede forstyrrelser, økte driftskostnader og verdifall på eiendeler. Finansnæringen må vurdere risikoen til de aktivitetene de finansierer, og dette gjøres gjennom analyser basert på lokasjonsdata og naturkart. Betanzo understreket behovet for bedre datatilgang, harmoniserte metoder og forutsigbarhet rundt regulatoriske endringer.
Hvordan PEFC kan bidra inn i bærekraftsrapporteringen
Thorsten Arndt, Global Head of Advocacy PEFC presenterte hvordan PEFC-sertifisering kan bidra til bærekraftsrapportering. Han forklarte at PEFC-sertifisering krever at selskaper unngår betydelig skade på naturen og rapporterer på miljøpåvirkninger. Arndt delte et samsvarsvurdering PEFC har gjort for å vise hvordan PEFC-sertifisering kan brukes til å dokumentere bærekraftige praksiser og oppfylle rapporteringskrav.
Erfaringer med naturkartlegging – case OBOS
Anne Cecilie Oterkjær fra OBOS Block Watne delte erfaringer med naturkartlegging av tomtebanken. Hun forklarte at formålet med kartleggingen er å sikre en god risikooversikt og identifisere nøkkelutfordringer knyttet til porteføljeforvaltning av natur- og klimarisiko. Oterkjær nevnte utfordringer med tilgjengelighet av data og behovet for fleksible verktøy som kan hente inn relevante data løpende.
Byggalliansen med veileder om dobbel vesentlighetsanalyse
Carl-Emil Akselberg, Seniorrådgiver fra Grønn Byggallianse avsluttet webinaret med å diskutere bærekraftsrapportering i eiendomsbransjen. Han nevnte at dobbel vesentlighetsanalyse er et nytt og tidvis vanskelig konsept for bransjen. Grønn Byggallianse jobber med å lage en bransjeveileder som skal hjelpe eiendomsselskaper med å prioritere bærekraftsområder og sette relevante mål og tiltak. Akselberg understreket viktigheten av å definere fundamentet for bransjen og samarbeide om å finne løsninger som tilfører prosjektene naturverdi.