PEFC med utvidet sporingsmodul for EUDR

EU sin nye avskogingsforordning (EUDR) vil stille nye krav til aktsomhetsprosess og dokumentasjon hos alle som omsetter, importerer og eksporterer tømmer og trebaserte produkter i det europeiske markedet. PEFC vil gjøre det enkelt for bedrifter å møte kravene. 

PEFC med utvidet sporingsmodul for EUDR

26. april 2024 News

Avskogingsforordningen (Regulation on deforestation-free products, EUDR) er del av EU sitt program for å hindre avskoging og skogforringelse i verden. Regelverket gjelder fra 30.desember 2024. For PEFC er kampen mot avskoging en grunnleggende del av bærekraftig skogbruk. Vi utvikler derfor våre standarder slik at PEFC-systemet blir et best mulig verktøy for sertifiserte bedrifter å møte kravene i EUDR på.

Hva er avskogingsforordningen

Etter avskogingsforordningen blir det forbudt å plassere (les:omsette) på markedet nærmere angitte råvarer og produkter som ikke er a) avskogingsfrie, b) lovlig og c) vært gjenstand for en aktsomhetsprosess (due dilligence). Det gjelder både handel innenfor det europeiske markedet og import/eksport. 

Aktører som i første ledd plasserer produkter på markedet skal først gjennomføre en aktsomhetsprosess (due dilligence) og sende inn en erklæring (due dillegence statement) til myndighetene og i retur få et referansenummer før produktet omsettes.  

Hva går aktsomhetsprosessen ut på

Aktsomhetsprosessen består av tre ledd; a) innhenting av informasjon, b) risiko vurdering, c) risikoreduserende tiltak. Påkrevd informasjon omfatter en lengre liste av punkter bl.a. produktspesifikasjon, leverandør og ikke minst geolokalisering. Dersom et produkt inneholder tømmer/tre fra flere forskjellig lokalisasjoner må alle geolokaliseringskodene tas med.

Som effektivt verktøy for sertifiserte bedrifter å møte kravene i EUDR på punktet om aktsomhet om har PEFC utviklet PEFC EUDR Due Diligence System (DDS). Dette er er frivillig tilleggsverktøy som enkelt kan brukes i eksisterende sporingsprosess.


Hold deg oppdatert

Få nyhetsbrev fra PEFC Norge